LiMuKe Ypäjän hevostiloilla

Maaliskuussa Ypäjän alueen hevostiloille toteutetun LiMuKe-kyselyn tavoitteena oli selvittää hevostiloilla syntyvän muovijätteen määrä, laatu ja likaisuusaste. Lisäksi selvitettiin hevostilallisten kiinnostusta ja valmiutta muovien kierrättämiseen sekä mahdollisia olemassa olevia kierrätystapoja. Muutamia kyselyyn osallistuneita hevostilallisia lisäksi haastateltiin.

Maataloudesta syntyy noin 12 000 tonnia muovijätettä vuodessa, joka on noin 6 prosenttia kaikesta syntyvästä muovijätteestä. Maatalousmuovien kierrätyksen haasteita ovat muovien sisältämä runsas biojätemäärä, kosteus sekä altistuminen UV-säteilylle. Nämä heikentävät uusiomuovin ominaisuuksia. Muoveja säilytetään osalla tiloista hyvin pitkiäkin aikoja ja säilytyspaikan tulisikin olla sellainen, jossa muovi säilyy mahdollisimman kuivana ja suojassa auringolta.

Muovijätteen määrä sekä hävitystiheys vaihtelevat paljon. Muovijätteiden hävitystiheys vaihtelee kahdesta kerrasta kuukaudessa kertaan vuodessa. Hävitystiheyteen ei vaikuta syntyvän muovijätteen määrä. Toimiva kierrätysjärjestelmä lyhentäisi suurimmalla osalla tiloista merkittävästi muovijätteen hävitysväliä. Muovijätteet on pääasiassa alueella hävitetty energia- ja sekajätteenä tai poltettu. Kustannuksia jätteiden käsittelystä tulee pääasiassa kaatopaikka- ja jätemaksuista.

Kyselyssä tiedusteltiin, käyttäisivätkö hevostilalliset maksullista muovijätteiden kuljetuspalvelua tiloilta yhteiskeräyspisteelle. Palvelua käyttäisivät kyselyyn osallistuneista ne tilalliset, joiden tiloilla hevosten lukumäärä on suuri ja jotka tähän mennessä ovat kuljettaneet muovijätteet kaatopaikalle. Muut vastanneet kuljettaisivat muovijätteet keräyspisteelle itse. Lisäksi kyselyssä sekä haastatteluissa selvitettiin yhteiskeräyspisteen sijaintivaihtoehtoja. Muovijätteen yhteiskeräyspisteelle paras sijainti olisi Ypäjän keskustan alueella hevostilojen läheisyydessä, jotta kuljetusmatkat kaikilta tiloilta olisivat mahdollisimman lyhyet.

Säilytysjärjestelmien kehittämiseen tiloilla kaivataan opastusta ja kierrätyksestä halutaan lisätietoa. Yhdenmukaiset säilytyssysteemit helpottaisivat muovin keräämistä, kuljetusta sekä keräyspisteellä käsittelyä. Kierrätystä pidetään erittäin tärkeänä ja kierrätyksestä ollaan valmiita maksamaan pieniä määriä, mutta kustannukset ja työmäärä eivät saisi kasvaa suuriksi. Yhteiskeräyspisteelle Ypäjällä on suuri tarve, sillä hevostiloja on alueella paljon ja kierrätysjärjestelmä puuttuu kokonaan. Toimivalla kierrätysjärjestelmällä varmistetaan muovin uudelleenkäyttömahdollisuudet sekä säästetään rahaa, aikaa ja materiaaleja.

 

Maija Stenberg