Miten kierrätän maatalousmuovin?

Maa-, puutarha- ja hevostaloudessa muovijätettä syntyy niin muovipakkauksista kuin puutarha- ja kotieläintiloilla käytettävistä muovikalvoista ja –harsoista, joita ei lasketa pakkausmuoveihin. Maa-, puutarha- ja hevostaloudessa syntyy siis pakkausmuovijätettä ja ei-pakkausmuovijätettä.

Pakkausmuoviin lasketaan kuuluvaksi kaikki muovipakkauksiin pakatut tuotantopanokset, kuten pien- ja suursäkit, lavahuput, muovikanisterit ja -purkit jne. Tuotantopanosten pakkausmuovista pakkaaja, maahantuoja tai valmistaja on maksanut lakisääteisen kierrätysmaksun. Toisin sanoen, nämä muovipakkaukset voi halutessaan toimittaa maksutta keräysterminaaleihin (ks. linkki tämän artikkelin lopusta). Pakkausmuovit  voi myös ”kierrättää” polttokelpoisen sekajätteen joukossa, mutta silloin niistä maksetaan kaksinkertainen kierrätysmaksu.

Maa-, puutarha- ja hevostiloilla syntyvästä ei-pakkausmuovijätteestä, kuten paalikalvomuovista, kate- ja aumamuoveista, kateharsoista jne. ei ole maksettu kierrätysmaksua. Näiden muovien osalta tuottaja vastaa itse muovin kierrätyksestä, joka on maksullista. Tämän muovin kierrätyksessä pystyy kuitenkin säästämään lajittelemalla ne muovilaadun mukaan ja varastoimalla muovit mahdollisimman puhtaina ja kuivina. Keräysmaksu perustuu muovijätteen painoon. Puutarhamuovien osalta tämä on haastavampaa, koska ne ovat käytöstä johtuen usein kuraisia ja märkiä.

Esikatselukuva muovijätteen lajitteluohjeeseen. Kuvasta aukeaa PDF-tiedosto.

Kannattaa siis hetkeksi pysähtyä miettimään, miten omalla tilalla toimii, kun purkaa esimerkiksi heinäpaalia – miten erottelen verkon ja kalvon, minne ne varastoi. Erottele paaliverkot tai –narut toisistaan ja säilytä ne mahdollisimman puhtaina ja kuivina. Muutama heinänkorsi ei haittaa, mutta multapaakut ja vesi lisäävät helposti painoa.

Säilytys ja varastointi kannattaa myös tehdä itselle helpoksi ja toimivaksi. Erilaisia varastointimalleja ja lajitteluohje on esitelty alla.

Eurolavan päälle tehty metallikehikkoinen paalainmalli. Päälle nostetaan paino, jolloin kehikkoon mahtuu noin 100 käärintäkalvoa. Tuotettu paali sidotaan naruilla. Muut narut kerätään erillisiin säkkeihin.
Toinen eurolavan päälle rakennettu paalainmalli, kehikkona toimivat lavakaulukset. Päälle nostettavaa painoa liikutellaan taljalla.

Muovit voi kierrättää:

  1. Pakkausmuovit saa viedä veloituksetta vastaanottopisteisiin. Katso lähin vastaanottoterminaali Suomen Uusiomuovin terminaalikartasta.
  2. Lannoitesäkkien ja AIV-astiakeräystä järjestävät paikalliset 4H-yhdistykset. Paikallisen 4H-yhdistyksen kotisivut löydät 4H:n hausta.
  3. Maksullista maatalousmuovien noutopalvelua tarjoaa Fortum. Se vastaanottaa kaikki maatalouden muoviset pakkaus- ja suojamateriaalit, kuten paalien kiristekalvot, käärintämuovit, aumakalvot, viljelyssä käytetyt kalvot (ei kateharsoja), kanisterit (ei öljyiset) ja lannoitesäkit.

Maataloudessa syntyvien jätemuovien noutopalvelun hinnasto 1.1.2017 alkaen:

  • Lajiteltu muovijäte, MTK:n jäsenet 60 €/tonni + alv.
  • Lajittelematon muovijäte, MTK:n jäsenet 80 €/tonni + alv.
  • MTK:hon kuulumattomat 110 €/tonni + alv.

Minimilaskutusmäärä on 1 tonni. Noutoaika tilaukselle 2 kk. Katso Fortumin lajitteluohje.

Maatalousmuovien käsittelyyn tiloilla kannattaa kiinnittää huomiota jo nyt. Tilalla syntyvää muovijätettä kannattaa ”jatkojalostaa” lajittelemalla ja varastoimalla se hyvin.  Tulevaisuudessa siitä saatetaan jopa maksaa.