Maatalousmuovien suorakeräys Paraisten ja Naantalin saaristoalueilta syksyllä 2022

ÄLYMUOVI_Raportti saariston muovinkeräyksestä

ÄLYMUOVI-hankkeen tavoitteena oli myös kehittää tila- ja toimialakohtaisia maatalousmuovijätteen lajittelu-, varastointi- ja kierrätysratkaisuja maatiloille, joiden avulla muovijätteen kierrätysastetta saataisiin nostettua nykyisestä. Hankkeessa selvitettiin aluksi niitä paikallisia haasteita, joita maataloudessa koetaan muovijätteen keräyksessä sekä kerättiin tietoa, mitä eri muovijakeiden jatkojalostajat odottavat muovijätteen laadulta. Ratkaisuja muovien tehokkaampaan kierrätykseen kehitettiin yhteistyössä maatilojen, logistiikkayritysten ja muovien jatkojalostajien kanssa. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta etsittiin pilottitiloja, joissa kehitettiin ja kokeiltiin käytännön ratkaisuja.

Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Turun yliopiston Brahea-keskus ja Satafood Kehittämisyhdistys ry, joka myös koordinoi hanketta. Hanketta toteutettiin Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueilla 1.10.2020 – 31.8.2023 välisenä aikana. Rahoituksen hankkeeseen ovat myöntäneet Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta. Hanketta ovat tukeneet myös Clean Plastic Finland Oy, Keskitien Tukisäätiö, MTK-Varsinais-Suomi ry ja Niemi-säätiö. Länsi-Turunmaan ja Naantalin saaristoalueiden maatalousmuovijätteen keräyspilottia ovat rahallisesti tukeneet myös Naantalin ja Paraisten kaupungit. Keräyspilotin toteuttamisessa olivat tukena Nauvon Rotaryt ry Länsi-Turunmaan osalta ja MTK Varsinais-Suomi ry Naantalin saaristoalueen osalta.