Usein kysyttyä
1. Mitkä maatalousmuovit kuuluvat tuottajavastuun piiriin?
Lakisääteisen tuottajavastuun piiriin kuuluvat pääsääntöisesti kaikki tuotantopanokset, jotka on pakattu muoviin. Näitä ovat esimerkiksi kasvinsuojelu- ja AIV-kanisterit, lannoite-, siemen- ja turvesäkit sekä taimiruukut. Lisäksi muoviset kalvomuovirullien hylsyt (mansikka ja paalikalvo) ovat myös pakkausmuoveja.
2. Mitkä maatalousmuovit eivät kuulu tuottajavastuun piiriin?
Tuottajavastuun piiriin eivät kuulu tiloilla muoviin pakattujen tai suojattujen tuotteiden muovit, kuten rehupaalimuovit, kate- ja aumamuovit. Myöskään vihannes- ja marjanviljelyssä käytettävät harsot, katemuovit ja -kankaat, tihkuletkut, tunnelimuovit ja narut eivät kuulu tuottajavastuun piiriin. Näiden muovijätteiden kierrättämisestä ja hävittämisestä vastaavat viljelijät.
3. Mistä löydän lähimmät vastaanottoterminaalit tuottajavastuun piirissä oleville muovipakkauksille?
Tiedot vastaanottoterminaaleista löytyvät Uusiomuovi Oy:n kotisivuilta: http://www.uusiomuovi.fi/fin ja karttalinkki terminaaleista: http://www.uusiomuovi.fi/fin/yritykselle/terminaalit_kartalla/http://www.uusiomuovi.fi/fin/yritykselle/yritysten_muovipakkaukset_kiertoon
Soita yritysterminaaliin ennen kuin viet muovijätettä yritysterminaaliin ja sovi toimitustavasta, -ajasta ja muista yksityiskohdista etukäteen. Tarkista samalla, miten muovit pitää lajitella.
4. Millainen olisi hyvä säilytyspaikka maatalousmuovijätteelle?
Käytetyt maatalousmuovit on mahdollisuuksien mukaan hyvä säilyttää mahdollisimman kuivana ja puhtaana. Muovien keräys- ja kierrätysmaksu perustuu muovijätteen painoon, ja näin erityisesti vesi, jää ja roskat lisäävät muovijäte-erän painoa ja maksua.
Tilalla kannattaa pohtia, mikä paikka tilalla soveltuu parhaiten muovijätteen varastointiin ja lajitteluun. Varastointipaikan olisi hyvä olla sellainen, että varastointi tapahtuisi lähellä itse muovijätteen syntypistettä ja josta muovijätteet saa helposti lastattua mukaan poisvietäväksi.
5. Miten käsittelen muovikanisterit?
Huuhtele kanisterit kolmeen kertaan vedellä ja tyhjennä huuhteluvesi esim. kasvinsuojeluruiskuun. Valuta kanisterit alassuin kuivaksi esim. rullakossa. Kerää korkit erikseen esim. muovisäkkiin tai -pussiin. Vie kuivat kanisterit ilman korkkia kierrätykseen. Korkkipussin voi toimittaa samalla kierrätykseen.
HUOM! Muovikanisterit suositellaan lajittelemaan muovilajin mukaan. Koska useimmissa kanistereissa ei ole selkeää merkintää, mitä muovilajia ne ovat, lajitteluvaatimus on maallikolle liian suuri vaade.
6. Minne vien öljy- ja bensiinikanisterit
Tyhjät öljy- ja bensiinikanisterit ovat vaarallista jätettä eli ongelmajätettä, ja ne pitää viedä vaarallisen jätteen keräykseen.
7. Minne paali- ja katekalvorullien muovihylsyt voi viedä?
Paali- ja katekalvorullien muoviset hylsyt ovat osa pakkausta, ja ne voi viedä maksutta yritysterminaalin: http://www.uusiomuovi.fi/fin/yritykselle/yritysten_muovipakkaukset_kiertoon
8. Minne voi viedä muiden lannoitevalmistajien kuin Yaran lannoitesäkit?
Lannoitesäkit ovat tuottajalainvastuun piirissä, ja ne voi viedä yritysterminaaleihin. Katso kartalta lähin terminaalisi. http://www.uusiomuovi.fi/fin/yritykselle/terminaalit_kartalla/http://www.uusiomuovi.fi/fin/yritykselle/yritysten_muovipakkaukset_kiertoon
9. Miten voin kierrättää paalimuovit joissa on verkot ja aumamuovit samassa kasassa.
Sekalaiset muovierät, joita on kerääntynyt tilalle, on helpointa toimittaa energiajakeeksi. Ota yhteyttä lähimpään jätehuoltoyritykseen. Muovin lajittelu on hyvä aloittaa ns. puhtaalta pöydältä tämän jälkeen.
10. Mihin voin toimittaa tilalla nurkkiin kertynyttä sekalaista tai likaista maatalousmuovijätettä tai lajittelemattomia muoveja?
Ne voi viedä maksua vastaan jäteasemalle energiajätteen/sekajätteen joukkoon. Jos niitä on paljon, jäteyritykseltä voi tilata esimerkiksi maksullisen lavan, jolle muovit voi siirtää. Sekalaiset ja likaisia muovijätteitä ei saada hyödynnettyä muovien kierrätyksessä, vaan ne päätyvät energiahyötykäyttöön.